BMW M3 E30

Toate cunoștințele despre ingineria umană de acum trei decenii sunt incluse, în mod oportun, în BMW-ul M3, care de la nașterea sa a devenit un mit, o mașină clasică.

Un model care a atras privirile tuturor, în special iubitorilor de motoare astfel încât cei ce îl dețineau erau mândri și satisfăcuți de el!

Motorul său docil, puternic și fiabil a fost rezultatul reuniunii celor mai buni din Motorsport: blocul cu 4 cilindri, care i-a permis lui Nelson Piquet să obțină titlul mondial de F-1 în 1983, având la dispoziție capul cilindric cu 4 supape stabilit deja pe M1 , M635CSi și M5 în cele 6 cilindri.
Conceput pentru a ajunge la 10.000 de revoluții în competiție, dezvoltă două sute de cai din cea mai bună rasă, gata să treacă la treaba pornind de la primele sale turații . Cele 1200 de kilograme de avangardă splendidă au depășit în recuperări un M5 cu un total de 315 CP, odată lansat, s-a ajuns la consumul egal unui modest BMW 316.

În plus, acest GTI maximizat, ridicat la a treia putere, ar putea fi pilotat cu un pumn din oțel sau condus “cu delicatețea unei bunici octogenare”

Silueta sa spectaculoasă a fost o consecință frumoasă a muncii grele din tunelul vântului, unde sa ajuns la concluzia că aerodinamica discretă a corpului de E30 este chiar în ton cu acest complex tehnologic; intre timp, cei 4,4 metri garantau bucuria celor 4 ocupanți în orice călătorie.

Poate că instrumentația sa ar fi putut fi mai completă (incluzând un indicator de presiune a uleiului), interiorul său mai generos (standard) și suspensia lui oarecum mai confortabilă…

“Dinamism sportiv, tehnologie și exclusivitate de vârf”.

 

Leave a Comment